Jablonskej hra Pohania zrejme vyvolá na Slovensku diskusie

23.03.2012 Bratislava

Bratislava 23. marca (TASR) - Činohru Slovenského národného divadla (SND) čaká cez víkend slovenská premiéra inscenácie Pohania, ktorú režijne naštudoval Marián Amsler. Hru o viere, náboženstve, hodnotovej, ale i sociálnej a finančnej kríze napísala mladá autorka Anna Jablonská (1981-2011), ktorá pred vyše rokom zahynula počas teroristického útoku na letisku Domodedovo v Moskve.

V poslednej Jablonskej hre sa v úlohe dcéry Kristíny na doskách SND predstaví mladá talentovaná herečka Alexandra Palatínusová. "Dosť ma to zasiahlo. Postava ma zaujala, nemám často príležitosť hrať takýto charakter," priznala poslucháčka Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

"Je to veľmi inteligentné dievča, ale čo je pre mňa podstatné, je to človek, ktorý má názor, vníma, existuje, dáva si veci dokopy. A zrazu sa v tej rodine vyskytne babka. Je to príjemné, rodine sa začína dariť, ale do toho momentu, keď začne vlastnej dcére vnucovať vieru," priblížila svoju úlohu Palatínusová. Počíta aj s tým, že inscenácia vyvolá polemiku. "Táto hra je úžasná v tom, že vyvolá diskusie. Neviem, či existuje niečo krásnejšie na divadle. Nepotrebujem riešiť, kto ako zvládol postavu, potrebujem riešiť to, či ju zvládol v rámci celku, či to má dosah na človeka a či to podnieti k nejakej debate," povedala pre TASR predstaviteľka Kristíny.

Pohania sú prvou Jablonskej hrou preloženou do slovenčiny. Rozpráva príbeh obyčajnej rodiny, ktorú navštívi nečakaný hosť - babička. Osudovo zasiahne do života všetkých členov rodiny. Postupne vnáša do života "pohanov" trochu viery. V postave babičky diváci uvidia Božidaru Turzonovovú. "Na to, že to napísala mladá 29-ročná žena, je to tak hlboké a zarážajúce. Je to tragédia, že táto bytosť odišla. Raz ju budú študovať ako Cvetajevovú," konštatovala herečka.

Jablonskej dráma už bola inscenovaná na Ukrajine, vo februári mala premiéru v Odese, autorkinom rodisku. Hra má tradične vystavanú štruktúru, ktorú však slovenskí tvorcovia "jemne rozbili". Upozornili tak aj na inú tvorbu autorky - jej básne a výroky z internetového blogu.

V Pohanoch našla svoj divadelný part aj Zuzana Fialová, ktorá sama prežila teroristický útok na letisku Domodedovo. Pred premiérou hry na stretnutí s novinármi priznala, že po návrate z Moskvy navštívila psychológa. "Som to uzavrela," reagovala herečka na otázku, či jej účinkovanie v hre Anny Jablonskej nespôsobilo problém. "Je to veľmi katarzné, očistné, je to obrad piety voči niekomu, kto nemal toľko šťastia ako ja," dodala.

Inscenáciu Pohania uvedie Činohra SND v premiére 24. a 25. marca. V dráme o rozpadajúcej sa rodine, ktorá odhaľuje prázdnotu a volanie po hodnotách v dnešnom svete, sa ďalej predstavia Marián Geišberg, František Kovár, Ľuboš Kostelný/Peter Trník.
 

Vyberte región